0

La primera trobada de Mas i Junqueras acaba sense més acord que el de seguir les converses

El president català, Artur Mas, i el líder d’ERC, Oriol Junqueras, s’han reunit avui i han acordat intensificar els seus contactes en els pròxims dies, que s’estendran també a agents polítics i de la societat civil i econòmica per superar els «reptes gegantins «que planteja el procés sobiranista. Així ho han informat fonts del Govern i d’ERC després de la reunió que han mantingut els dos dirigents aquest matí per salvar les diferències que encara mantenen sobre els propers passos en el procés sobiranista. Es tracta de la primera trobada entre els dos dirigents després de les respectives conferències en les que van presentar, fa pocs dies, els seus fulls de ruta cap a la independència.

En un comunicat d’ERC, Junqueras es mostra «esperançat» després de la reunió amb Mas: «Trobarem la manera d’entendre’ns per fer possible la independència i construir un nou país més just i més lliure«, assegura. Segons fonts del Govern, la reunió ha tingut lloc a la Casa de les Canonges, residència oficial del president de la Generalitat, i ha durat aproximadament una hora. Malgrat que les converses seguiran, Mas i Junqueras mantenen les seves diferències quant al full de ruta sobiranista i al format de llistes davant unes eventuals eleccions plebiscitàries.

En un comunicat d’ERC, Junqueras es mostra «esperançat» després de la reunió amb Mas: «Trobarem la manera d’entendre’ns per fer possible la independència i construir un nou país més just i més lliure», assegura. Segons fonts del Govern, la reunió ha tingut lloc a la Casa de les Canonges, residència oficial del president de la Generalitat, i ha durat aproximadament una hora. Malgrat que les converses seguiran, Mas i Junqueras mantenen les seves diferències quant al full de ruta sobiranista i al format de llistes davant unes eventuals eleccions plebiscitàries.

Fonts de Govern han subratllat que mantenen la voluntat d’arribar a acords i d’obrir converses amb diversos partits i agents de la societat civil, però sostenen que, si es vol anar «ràpid» i avançar les eleccions, es pot fer però amb una » llista de país «. Per a l’executiu català, aquest format de llista unitària és el que podria justificar un avançament electoral, com a recurs per celebrar el referèndum que no s’ha pogut celebrar, però si s’opta per llistes separades, com passa en unes eleccions convencionals, el calendari – recorda el Govern- situa al final de la legislatura el 2016.

Segons ERC, durant la trobada Mas i Junqueras han intercanviat opinions i punts de vista sobre la millor manera de superar els reptes «gegantins» que es plantegen a Catalunya pel procés sobiranista. Els dos dirigents s’han compromès a seguir intensificant els contactes en els pròxims dies, amb la voluntat d’arribar «al màxim nombre d’acords» que permetin afrontar el futur «amb les màximes garanties possibles», expliquen els republicans.

Paral·lelament als contactes que seguiran mantenint entre ells, Mas i Junqueras també obriran, per la seva banda, sengles rondes de contactes amb agents polítics, econòmics i socials per recollir les diferents opinions, amb la finalitat de «posar el futur del país en mans de els ciutadans de Catalunya el més aviat possible «, segons un comunicat dels republicans.

D’aquesta manera, els líders de CiU i ERC es comprometen a seguir treballant, sense haver-hi encara salvat les diferències pel format de llistes que s’hauria d’adoptar davant d’unes eleccions en clau plebiscitària perquè els catalans s’expressessin sobre la independència. Mas defensa una única llista amb un punt a favor de la independència perquè hi hagi un missatge «clar» a nivell internacional, mentre que Junqueras aposta per diferents llistes amb un paraigua en comú -nom de candidatures i punt programático- entre les forces independentistes.

ecosfera

Deja un comentario

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *