0

Les grans empreses catalanes es mobilitzen contra la independència

Moltes de les grans empreses catalanes, preocupades per la deriva dels esdeveniments després de la consulta sobiranista alternativa del 9 de novembre, es preparen per respondre.

Ho farien, segons fonts de Servimedia, en clau de patronals i organitzacions i no de grans empreses a títol individual per evitar possibles campanyes de boicot a l’entorn independentista.

Aquesta ofensiva coincidiria amb el toc d’atenció que dues de les principals empreses de Catalunya, segons les mateixes fonts, s’han donat en els últims dies al president de la Generalitat de Catalunya, Artur Mas, perquè rebaixi la tensió en relació al desafiament sobiranista.
Els plans del món empresarial tenen lloc en un moment polític marcat per les negociacions de Mas i Junqueras per fixar un full de ruta i el compromís del president de la Generalitat de pronunciar-se «la setmana que ve» sobre si, finalment, hi haurà o no avançament electoral en clau plebiscitària.
La reacció empresarial tindria lloc, a més, després que el passat 11 de desembre es llancés la nova agrupació de petites i mitjanes empreses sota el nom de Empresaris de Catalunya (Empresaris de Catalunya).
Aquesta associació dóna suport a la «unitat d’Espanya» enfront de la deriva separatista. «Cal donar veu a molts empresaris que tenen por a Catalunya i no perdre la dignitat», va assegurar llavors el vicepresident de l’agrupació i empresari de Badia Franc i brioixeries Jaume Bou, José Bou.

Estratègia nacional

La intenció dels empresaris a la resta d’Espanya passaria per posar en marxa amb els catalans una campanya, que prefereixen no concretar, en els primers mesos de l’any en funció de com evolucionin els esdeveniments. S’està perfilant des de fa setmanes en el si de les principals patronals i organitzacions empresarials del país com CEOE, l’Associació Espanyola de Banca (AEB), la Confederació Espanyola de caixes d’estalvis (CECA) o el Consell Superior de Cambres, entre d’altres.
Es tractaria, de cara a l’opinió pública, d’una ofensiva independent per part de cada un dels actors implicats, però reconeixen que, en realitat, es treballa perquè estigui sincronitzada i coordinada en el temps.
El president de la Cambra Oficial de Comerç, Indústria, Serveis i Navegació d’Espanya, organisme que substitueix el Consell Superior de Cambres, és des del passat mes de novembre José Luis Bonet, president de Freixenet. Bonet és l’únic dels principals directius catalans que, des d’un primer moment, ha defensat la unitat d’Espanya i «l’espanyolitat» de la seva empresa.
A més, el recentment reelegit president de la patronal CEOE i expresident de Foment del Treball, el català Juan Rosell, s’ha manifestat en moltes ocasions advertint dels riscos de la independència de Catalunya.

 

ecosfera

Deja un comentario

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *